Blog

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Een begrijpelijke vraag, zeker met alle nieuwsberichten van de laatste tijd, is het logisch dat u twijfelt over de aanschaf van zonnepanelen. Er is dan ook zeker iets gaande op de zonnepanelen markt.

Dat betekent echter absoluut niet dat zonnepanelen niet meer rendabel kunnen zijn. Sterker nog, wanneer u kiest voor de juiste oplossing, kan een installatie juist nu een flinke besparing opleveren.

Terugleveren

De meeste onrust heerst rondom het terugleveren. De salderingsregeling, waarbij het overschot wordt afgestreept tegen het verbruik op momenten waarop de installatie minder oplevert, wordt (zoals het er nu naar uitziet) afgeschaft. Niet in één keer, maar geleidelijk aan tussen 2025 en 2030. Kanttekening hierbij is; de kans is aanwezig dat een nieuw kabinet hier op terug gaat komen.

Al wordt de salderingsregeling inderdaad afgeschaft, hoeft dit nog steeds niet nadelig te zijn. Wanneer u niet meer panelen plaatst dan nodig om uw verbruik te dekken, zult u niet of nauwelijks met terugleveren te maken hebben. Tijdens periodes dat de opbrengst minder is, bijvoorbeeld in de winter, vult u het tekort aan vanuit het net. Bovendien duurt het nog een paar jaar voordat we daadwerkelijk, in het ergste geval, zo ver zijn.

Zonnepanelen goedkoper dan ooit

Deze periode kan ook gezien worden als een kans voor consumenten. Zonnepanelen zijn op dit moment goedkoper dan ooit. Wegens de explosieve stijging van aanbieders, is er een ware strijd ontstaan waarbij aanbieders elkaar proberen te overtreffen met steeds lagere tarieven. Hierdoor is de terugverdientijd eigenlijk juist korter geworden. Dit in tegenstelling tot de berichten in de media. De kans is zelfs aannemelijk dat u uw installatie al lang en breed heeft terugverdiend voordat de salderingsregeling volledig is afgeschaft.

Doordat we geen idee hebben wat de toekomst ons brengt, denk aan het nieuwe kabinet, de oorlog in Oekraïne etc., is dit misschien juist wel het perfecte moment om zonnepanelen aan te schaffen en te profiteren van de bodemprijzen.

Betalen voor terugleveren?

Het is u vast niet ontgaan, energieleverancier Vandebron brengt haar klanten kosten in rekening voor het terugleveren. We hebben het hier over €10,- a €20,- per maand. Dit is natuurlijk vervelend, maar alleen van toepassing indien u daadwerkelijk teruglevert. Opvallend feitje; Vandebron is een dochterbedrijf van Essent, dat zelf actief zonnepanelen aanbiedt aan haar klanten.

Al moet u straks een kleine bijdrage betalen voor het terugleveren (deze bijdrage is ook nog eens gebaseerd op de hoeveelheid die u teruglevert), weegt dit natuurlijk nog steeds niet op tegen de besparing die u maandelijks doet. De terugverdientijd wordt hierdoor iets langer, maar blijft nog steeds interessant.

Uw verbruik in de toekomst

Waar u ook over na kan denken, is de toekomst. Op dit moment is het gemiddelde stroomverbruik voor een huishouden van twee personen 2500 kWh op jaarbasis. De verwachting is dat het gemiddelde zal stijgen naar 4500 kWh in 2030. Waar dit mee te maken heeft? Onder andere het feit dat de CV-ketel zeer binnenkort niet meer geproduceerd en geplaatst zal worden. Hierdoor is men toegewezen op bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. Zo’n warmtepomp verbruikt jaarlijks een flinke hoeveelheid stroom. Ook het elektrisch rijden wordt steeds populairder en de verwachting is dat deze populariteit enkel zal toenemen. Dit zal ook terug te zien zijn in de algehele productie van auto’s. Indien ook u elektrisch of hybride gaat rijden en er de mogelijkheid is voor bijvoorbeeld een laadpaal bij uw woning, zal uw verbruik enorm stijgen.

Wat betekent dit voor u? De rekensom is uiteindelijk simpel, eigen opgewekte zonne-energie is en blijft goedkoper dan stroom van het net. U zult in de toekomst niet minder gaan verbruiken. Wanneer u uw huidige verbruik kunt dekken met zonnepanelen is dat voor nu prima. Het fijne is dat u uw installatie in de toekomst gemakkelijk kunt laten uitbreiden met extra panelen, wanneer u daadwerkelijk meer gaat verbruiken.

Biedt de thuisbatterij een oplossing?

Logischerwijs denkt men nu aan de thuisbatterij. Deze is momenteel in opkomst en biedt de mogelijkheid om uw overschot op te slaan voor later gebruik. Echter, op dit moment kunt u de stroom slechts een paar dagen opslaan. U kunt dus bijvoorbeeld overdag opslaan voor verbruik in de nacht. Daarnaast is de thuisbatterij op dit moment relatief kostbaar. De verwachting is dat, binnen enkele jaren, de thuisbatterij een enorme ontwikkeling zal doormaken. Dit is ook gebeurd met zonnepanelen en warmtepompen. Het aanbod zal naar verwachting groter worden, de capaciteit hoger, de opslagtermijn langer en de prijs lager.

Het is dus slim om even te wachten met de aanschaf van de thuisbatterij. Zeker zolang de salderingsregeling er nog niet (volledig) af is.

Eindconclusie

Wanneer u het op de juiste manier aanpakt, is het nog steeds zeer rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Wij zien het anders dan het nu in media beschreven wordt: deze periode is eerder een kans dan een bedreiging voor de consument. Ons advies luidt dan ook; schaf nu tegen bodemprijzen (de markt veranderd snel!) zonnepanelen aan die uw verbruik dekken. Vul eventuele tekorten in de winter aan vanuit het net. Zo profiteert u nog een paar jaar optimaal. In die paar jaar heeft u in veel gevallen de installatie alweer terugverdiend. Zodra de salderingsregeling geleidelijk wordt afgeschaft (afhankelijk van het nieuwe kabinet of dit daadwerkelijk gaat gebeuren), kunt u overwegen een (inmiddels doorontwikkelde) thuisbatterij aan te schaffen. De verwachting is dat de thuisbatterij binnen enkele jaren uw overschot maandenlang kan opslaan (zomer opwekken, winter verbruiken). Eventueel kunt u dan uw installatie uitbreiden met extra zonnepanelen, als uw verbruik hierom vraagt. Zo raakt u onafhankelijk van het net en kunt u tot wel 25 jaar lang uw eigen zonne-energie opwekken.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. U kunt natuurlijk ook een vrijblijvende offerte opvragen.

Meer blogs

Blog 4 juli 2024

Ontdek de Kracht van de Enphase Thuisbatterijen

Blog 26 juni 2024

Is overstappen op elektrisch rijden een slimme investering?

Blog 18 juni 2024

5 zomer-tips voor zonnepanelen en airco eigenaren