Blog

Waarom serieel geplaatste zonnepanelen niet altijd rendabel zijn

In een tijd waarin duurzaamheid een cruciale rol speelt in onze samenleving, worden zonnepanelen steeds vaker gezien als een slimme investering. Ze beloven niet alleen een groenere toekomst, maar ook financiële besparingen op de lange termijn. Maar wat als die investering niet zo rendabel blijkt te zijn als gehoopt? Dit is het verhaal van vele huiseigenaren die ontdekken dat serieel geplaatste zonnepanelen, veroordeeld door de schaduw van hun omgeving, de belofte van efficiëntie niet kunnen nakomen.

Het probleem met serieel geplaatste zonnepanelen is dat ze onderling verbonden zijn, wat betekent dat de prestaties van het hele systeem kunnen worden beïnvloed door zelfs maar een klein beetje schaduw. Dit kan afkomstig zijn van bomen, gebouwen, of zoals in veel gevallen, de schaduw van naburige huizen. Zelfs als slechts één paneel wordt beïnvloed, kan dit een domino-effect hebben waardoor de energieproductie van het gehele systeem drastisch vermindert. 

Neem bijvoorbeeld het geval van een typisch Nederlands huishouden in Utrecht dat enthousiast investeerde in zonne-energie maar ontdekte dat hun zonnepanelen niet het beloofde rendement opleverden. De oorzaak? Schaduw van de bomen in de tuin van de buren die gedurende een groot deel van de dag over een aantal van hun panelen viel. Hierdoor werd het hele systeem belemmerd in zijn vermogen om voldoende energie op te wekken.

Maar uiteraard bestaat er voor elk probleem een oplossing. In dit geval: micro-omvormers. Deze innovatieve apparaten worden direct aan elk zonnepaneel bevestigd en zetten de gelijkstroom (DC) -die door elk paneel wordt geproduceerd- om in wisselstroom (AC) op paneelniveau. Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk werkt van de andere panelen. Hierdoor worden de schaduwproblemen die inherent zijn aan serieel geplaatste systemen geëlimineerd.

Groene Formule begrijpt dit probleem maar al te goed. Daarom bieden wij een oplossing aan door micro-omvormers toe te voegen aan bestaande zonne-energiesystemen. Door dit te doen, kunnen huiseigenaren genieten van alle voordelen van zonne-energie, zelfs in situaties waar schaduw een probleem vormt.

Het toevoegen van micro-omvormers aan een serieel systeem kan een aanzienlijke verbetering betekenen in de algehele prestaties. Niet alleen maximaliseert het de energieopbrengst, maar verlengt het ook de levensduur van het systeem door de belasting te verminderen die veroorzaakt wordt door schaduw gerelateerde problemen.

Dus, als u merkt dat uw serieel geplaatste zonnepanelen niet het rendement opleveren dat u had verwacht, weet dan dat er een oplossing is. Groene Formule staat klaar om u te helpen uw zonne-energiesysteem te optimaliseren met micro-omvormers, waardoor u de vruchten kunt plukken van uw duurzame investering. Zelfs onder de meest schaduwrijke omstandigheden. Laat de schaduw niet in de weg staan van uw groene ambities – stap over op micro-omvormers en omarm een helderdere, duurzamere toekomst.

Meer blogs

Blog 18 juni 2024

5 zomer-tips voor zonnepanelen en airco eigenaren

Blog 10 juni 2024

Wat is een thuisbatterij?

Blog 29 mei 2024

De impact van verduurzaming op je energielabel