Blog

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw woning?

Zonne-energie wordt steeds populairder als een duurzame en milieuvriendelijke bron van elektriciteit. Steeds meer mensen overwegen om zonnepanelen op hun woning te installeren om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen en te besparen op energiekosten. Maar voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het belangrijk om te berekenen hoeveel panelen je eigenlijk nodig hebt. In deze blog zullen we bespreken hoe je dit kunt doen.

Stap 1: Bereken je Energieverbruik

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je eerst weten hoeveel elektriciteit je verbruikt. Dit kun je vinden op je energierekeningen of via online accounts van je energieleverancier. Het energieverbruik wordt vaak uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per jaar.

Stap 2: Bepaal de Geschatte Opbrengst van Zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen wordt gemeten in kilowattuur per kilowattpiek (kWh/kWp). Het aantal kilowattpiek verwijst naar het vermogen van de zonnepanelen onder ideale omstandigheden. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals de locatie van je woning, de hellingshoek van het dak, de oriëntatie ten opzichte van de zon, en eventuele schaduw.

Een gemiddeld zonnepaneel in Nederland heeft tegenwoordig een vermogen van ongeveer 430 wattpiek (Wp). Met deze informatie kun je de geschatte jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel berekenen. Dit kan variëren, maar een algemene vuistregel is dat één zonnepaneel per jaar ongeveer 85% van zijn maximale vermogen opwekt. Dit staat gelijk aan ongeveer 0,85 kWh per Wp per jaar.

Stap 3: Bereken het Aantal Zonnepanelen

Nu je weet hoeveel energie je jaarlijks verbruikt en hoeveel energie één zonnepaneel kan opwekken, kun je berekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Gebruik de volgende formule:

Aantal zonnepanelen = Jaarlijks energieverbruik (kWh) ÷ Opbrengst per paneel (kWh/Wp) x Vermogen per paneel (Wp)

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je jaarlijks 4000 kWh elektriciteit verbruikt en dat je zonnepanelen hebt met een vermogen van 430 Wp en een opbrengst van 0,85 kWh/Wp/jaar. De berekening zou dan als volgt zijn:

Aantal zonnepanelen = 4000 kWh ÷ 0,85 kWh/Wp/jaar x 430Wp

Aantal zonnepanelen = 4000 ÷ 0,85 x 430

Aantal zonnepanelen ≈ 11

Dus in dit voorbeeld zou je ongeveer 11 zonnepanelen nodig hebben om te voorzien in je jaarlijkse energieverbruik.

Gemiddeld Energieverbruik per Huishouden

Hieronder vind je een tabel met het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van huishoudens met verschillende aantallen personen:

Aantal PersonenGemiddeld Verbruik (kWh/jaar)
12500
23500
34300
45000
5+6000

Overwegingen

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een ruwe schatting is. Er zijn veel variabelen die van invloed kunnen zijn op de werkelijke opbrengst van zonnepanelen, zoals de kwaliteit van de panelen, de hellingshoek van het dak, de oriëntatie ten opzichte van de zon en eventuele schaduw van omliggende gebouwen of bomen. Het is daarom verstandig een vrijblijvende offerte op te vragen, waarin deze zaken voor u worden meeberekend.

Het installeren van zonnepanelen is een investering die niet alleen de waarde van je woning kan verhogen, maar ook kan bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst. Met de juiste berekeningen kun je ervoor zorgen dat je het optimale aantal panelen installeert om te voorzien in je energiebehoeften.

Meer blogs

Blog 4 juli 2024

Ontdek de Kracht van de Enphase Thuisbatterijen

Blog 26 juni 2024

Is overstappen op elektrisch rijden een slimme investering?

Blog 18 juni 2024

5 zomer-tips voor zonnepanelen en airco eigenaren