Blog

Hoe ziet de installatie van airconditioning eruit?

Airconditioning kan een enorme verbetering zijn voor het comfort in je huis, vooral tijdens warme zomerdagen. Het installatieproces kan echter intimiderend lijken als je niet precies weet wat erbij komt kijken. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door de installatie van een airconditioningsysteem, leggen we het verschil uit tussen single- en multisplit systemen, en benadrukken we het belang van een goede voorbereiding.

Single- en Multisplit Airconditioningsystemen

Voordat we ingaan op de details van de installatie, is het belangrijk om het verschil tussen single- en multisplit systemen te begrijpen:

 • Single Split Systemen: Dit type airco bestaat uit één binnenunit die verbonden is met één buitenunit. Het is ideaal voor het koelen van een enkele kamer.
 • Multisplit Systemen: Bij dit systeem zijn meerdere binnenunits (meestal twee tot vijf) verbonden met één buitenunit. Dit type systeem is geschikt voor het koelen van meerdere kamers tegelijk.

Binnen- en Buitenunits

Een airconditioningsysteem bestaat uit twee hoofdelementen:

 1. Binnenunit: Deze unit wordt in de te koelen ruimte geplaatst. Het bevat de verdamper en de ventilator, die de gekoelde lucht de kamer in blaast.
 2. Buitenunit: Deze unit wordt buiten het huis geïnstalleerd en bevat de compressor en de condensor. Het voert de warmte die binnen wordt onttrokken af naar buiten.

Het Installatieproces

Het installeren van een airconditioning vereist enkele stappen die zorgvuldig moeten worden uitgevoerd om een optimale werking van het systeem te garanderen.

Stap 1: Voorbereiding
Een goede voorbereiding is cruciaal voor een soepele installatie. Onze installateurs komen graag vrijblijvend langs om de situatie te beoordelen en je te adviseren over de beste plaatsing van de units en het benodigde leidingwerk. Dit helpt om verrassingen tijdens de installatie te voorkomen en zorgt ervoor dat de installatie in één dag kan worden voltooid.

Stap 2: Plaatsing van de binnen- en buitenunits
De juiste plaatsing van de binnen- en buitenunits is essentieel voor een efficiënte werking van het systeem.

 • Binnenunit: Deze moet op een plek worden geplaatst waar de lucht vrij kan circuleren, zonder obstakels die de luchtstroom blokkeren. Idealiter wordt de unit hoog aan de muur gemonteerd, weg van directe zonneschijn en warmtebronnen.
 • Buitenunit: Deze moet op een stabiele, goed geventileerde plek buiten het huis worden geplaatst, waar hij vrij is van obstakels zoals struiken of muren die de luchtstroom zouden kunnen beperken. Zorg ervoor dat de unit gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.

Stap 3: Installatie van de Leidingwerk
Het verbinden van de binnen- en buitenunits gebeurt via leidingwerk dat doorgaans door een klein gat in de muur wordt geleid. Dit leidingwerk bestaat uit:

 • Koelleidingen: Deze transporteren het koelmiddel tussen de binnen- en buitenunit.
 • Elektrische Kabels: Deze leveren stroom aan de binnenunit en regelen de communicatie tussen de binnen- en buitenunit.
 • Afvoerslang: Deze zorgt voor de afvoer van het condenswater dat tijdens het koelen wordt geproduceerd.

Onze installateurs zorgen ervoor dat dit leidingwerk netjes wordt weggewerkt, zodat het zo min mogelijk zichtbaar is en het uiterlijk van je woning niet verstoort.

Stap 4: Testen en Inbedrijfstelling
Na de installatie van de units en het leidingwerk wordt het systeem getest. Dit omvat het controleren van de luchtdruk, het testen op lekken, en het zorgen dat het systeem correct koelt en/of verwarmt. Zodra alles naar behoren functioneert, wordt het systeem in bedrijf gesteld.

Duur van de Installatie

De meeste airconditioninginstallaties kunnen binnen één dag worden voltooid, mits er een goede voorbereiding is getroffen. Door vooraf een inspectie uit te voeren en alles zorgvuldig te plannen, kunnen onze installateurs efficiënt te werk gaan en zorgen dat je dezelfde dag nog van een comfortabel binnen

klimaat kunt genieten.

Belang van een Goede Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dit geldt zeker voor de installatie van airconditioning. Door vooraf een inspectie uit te voeren en een duidelijk plan te maken, kunnen potentiële problemen worden geïdentificeerd en opgelost voordat de installatie begint. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de installatie soepel verloopt.

Bij ons installatiebedrijf komen we graag vrijblijvend langs om je situatie te beoordelen. Tijdens dit bezoek kunnen we:

 • De beste locaties voor de binnen- en buitenunits bepalen.
 • Het benodigde leidingwerk plannen.
 • Eventuele uitdagingen of obstakels in kaart brengen.
 • Je voorzien van een gedetailleerde offerte en planning voor de installatie.

Door deze voorbereidende stappen kunnen we ervoor zorgen dat de installatie efficiënt verloopt en dat je snel kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat.

Conclusie

De installatie van een airconditioningsysteem hoeft niet ingewikkeld te zijn als je weet wat je kunt verwachten. Of je nu kiest voor een single split of multisplit systeem, het proces omvat de juiste plaatsing van de binnen- en buitenunits, het aanleggen van het benodigde leidingwerk, en een grondige test en inbedrijfstelling van het systeem. Met een goede voorbereiding en de hulp van ervaren installateurs, kan de installatie meestal binnen één dag worden voltooid.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie en advies op maat. Wij zorgen ervoor dat je airconditioningsysteem snel en efficiënt wordt geïnstalleerd, zodat je kunt genieten van een comfortabel en aangenaam binnenklimaat, ongeacht het seizoen.

Meer blogs

Blog 18 juni 2024

5 zomer-tips voor zonnepanelen en airco eigenaren

Blog 10 juni 2024

Wat is een thuisbatterij?

Blog 29 mei 2024

De impact van verduurzaming op je energielabel