Hoe kan ik zonnepanelen in termijnen betalen?

Zonnepanelen in termijnen betalen

U hoort het steeds vaker; zonnepanelen, maar dan zonder de hoge eenmalige investering. Hoe zit dit precies? Ook wij van Groene Formule adverteren ermee. Maar hoe organiseren we dit? En is de installatie nog wel rendabel? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen en geven we heldere inzichten.

Het Warmtefonds

Om te beginnen is het goed om te weten dat de financiering van uw installatie verloopt via het Warmtefonds. Dit is een fonds vanuit de overheid dat verduurzaming mogelijk maakt voor ieder huishouden. Dus ook als u onvoldoende spaargeld heeft of uw spaargeld wilt gebruiken voor andere doeleinden. Er is eigenlijk maar één belangrijk criterium om in aanmerking te komen voor een duurzame lening bij het warmtefonds: u moet eigenaar en bewoner zijn van het te verduurzamen pand.

Een financiering via het Warmtefonds is rentevrij wanneer uw bruto verzamelinkomen jaarlijks niet meer dan €60.000,- bedraagt. Wanneer uw verzamelinkomen hoger ligt, kunt u nog steeds gebruik maken van het Warmtefonds, maar betaalt u een marktconforme rente. De looptijd van de financiering is 5, 7, 10 of 15 jaar. Er is géén bovengrens gesteld aan uw leeftijd om in aanmerking te komen.

Wat ga ik maandelijks betalen en welke kosten vallen weg?

In dit voorbeeld gaan we uit van een bruto verzamelinkomen van minder dan €60.000,- per jaar. Voor nu rekenen we voor het gemak met een kostprijs van €500,- per paneel (vraag voor actuele prijzen gemakkelijk een vrijblijvende offerte op). Stel dat u 10 zonnepanelen wilt aanschaffen, omdat u ongeveer 4000kWh per jaar verbruikt, dan kost de installatie €5.000,-. U kunt dit bedrag delen door bijvoorbeeld 180 maanden (looptijd van 15 jaar). U komt dan uit op een maandelijkse termijn van €27,78. Dit bedrag betaalt u 15 jaar lang aan het Warmtefonds. Wanneer u uw woning vroegtijdig verkoopt, is deze inmiddels meer waard geworden dankzij de 10 zonnepanelen. Deze extra overwaarde (heel vaak een stuk meer dan de aanschafwaarde) kunt u gebruiken om de financiering voortijdig af te lossen.

Het mooiste hieraan is natuurlijk dat u direct elke maand een flink verschil gaat bemerken in uw portemonnee. Door de aanschaf van de zonnepanelen en de instandhouding van de salderingsregeling, zult u maandelijks vrijwel geen stroomkosten meer hebben. Met een verbruik van 4000kWh per jaar, betaalt u naar de huidige tarieven ongeveer €130,- per maand voor stroom. Deze €130,- vervalt (grotendeels), waardoor u na aftrek van de financieringstermijn maandelijks €100,- extra overhoud. De waardevermeerdering van uw woning is dan nog niet meegenomen in de berekening. 

Zelfs als u wel meer verdient dan de gestelde grens van €60.000,- bruto, gaat u maandelijks geld besparen. De rente bedraagt ongeveer een extra €10,- per maand. Zodoende bespaart u ook in dat geval al direct €90,- per maand.

Oké, en nu de nadelen

Er zijn vrijwel geen nadelen. De kostprijs voor de zonnepanelen wordt niet hoger dan wanneer u in één keer betaalt. Op onze offerte zijn twee prijzen te zien; de eenmalige investering zonder financiering en de maandelijkse termijn met financiering. 

Het enige (kleine) nadeel is dat u de financiering aan moet vragen bij het Warmtefonds. Hiervoor moet u documenten insturen en vragenlijsten invullen. Groene Formule helpt haar klanten bij het grootste deel van dit traject, zodat u hier niet teveel tijd aan kwijt bent.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Schroom niet en vraag geheel gratis en vrijblijvend een legplan aan.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw woning?

Meterkast

De schaduw van inefficiëntie: Waarom serieel geplaatste zonnepanelen niet altijd rendabel zijn