Blog

5 zomer-tips voor zonnepanelen en airco eigenaren

De zomers in Nederland worden steeds warmer, en voor eigenaren van zonnepanelen en airco’s biedt dit zowel uitdagingen als kansen. Hoe kun je deze technologieën het beste gebruiken om je huis comfortabel te houden en tegelijkertijd energie te besparen? Hier zijn vijf tips om je te helpen de warmste dagen van het jaar door te komen.

1. Maximaliseer je Zonne-energieopbrengst

Zonnige dagen betekenen meer energieopbrengst van je zonnepanelen. Maak hier optimaal gebruik van:

 • Monitor je energieproductie: Gebruik apps om de energieopbrengst van je zonnepanelen in de gaten te houden. Dit helpt je te zien wanneer je de meeste energie opwekt.
 • Gebruik huishoudelijke apparaten tijdens piekuren: Plan het gebruik van energie-intensieve apparaten, zoals de wasmachine en vaatwasser, tijdens de uren met de hoogste zonne-energieopbrengst, meestal tussen 10:00 en 16:00 uur.

2. Gebruik je Airco Efficiënt

Een airco kan veel energie verbruiken, dus gebruik deze slim om kosten te besparen:

 • Stel een redelijke temperatuur in: Zet je airco niet te koud. Een temperatuur van 22°C is vaak al voldoende om het comfortabel te houden zonder onnodig veel energie te verbruiken.
 • Gebruik timers en programmeerbare thermostaten: Laat je airco alleen draaien als je thuis bent. Stel timers in zodat de airco uitgaat wanneer je het huis verlaat.
 • Verkoel je huis van te voren via je app: Via jouw airco-app kun je je airco op afstand aanzetten, bijvoorbeeld op de warmste momenten van de dag, wanneer je ook de meeste stroom opwekt. Zo kom je thuis in een koel huis en verbruik je jouw opgewekte zonne-energie zodat je niet hoeft terug te leveren.

3. Maak Slim Gebruik van Natuurlijke Koeling

Verminder de belasting van je airco door natuurlijke manieren te gebruiken om je huis koel te houden:

 • Ventilatie: Open ’s avonds en ’s nachts ramen en deuren om de warme lucht van overdag te laten ontsnappen.
 • Zonwering: Gebruik gordijnen, jaloezieën, of zonneschermen om direct zonlicht buiten te houden en de binnentemperatuur laag te houden.

4. Maak Gebruik van Slimme Technologie

Moderne technologieën kunnen je helpen om het meeste uit je zonnepanelen en airco te halen:

 • Slimme thermostaten: Deze apparaten leren je routine kennen en passen de temperatuur automatisch aan om energie te besparen zonder comfort in te leveren.
 • Energieopslag: Overweeg een thuisbatterij om overdag opgewekte zonne-energie op te slaan en ’s avonds of op bewolkte dagen te gebruiken.

5. Regelmatig Onderhoud

Goed onderhoud is cruciaal voor de efficiëntie van zowel je zonnepanelen als je airco:

 • Zonnepanelen schoonmaken: Maak je zonnepanelen regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat vuil en stof de energieopbrengst niet verminderen.
 • Airco onderhoud: Zorg ervoor dat je airco regelmatig wordt gecontroleerd en schoongemaakt voor een optimale werking en lagere energiekosten.

Conclusie

Door deze tips te volgen, kun je het meeste halen uit je zonnepanelen en airco tijdens de warmste dagen van het jaar. Zo houd je je huis comfortabel en bespaar je tegelijkertijd op je energierekening. Blijf koel en duurzaam deze zomer!

Meer blogs

Blog 4 juli 2024

Ontdek de Kracht van de Enphase Thuisbatterijen

Blog 26 juni 2024

Is overstappen op elektrisch rijden een slimme investering?

Blog 10 juni 2024

Wat is een thuisbatterij?